Spring naar content

Free Birds Fly

Als eerste in Nederland is Compagnie Tiuri erin geslaagd zich te onttrekken aan ‘de niche van de inclusieve kunst’. Met ontroerende en prikkelende voorstellingen, uitgevoerd door dansers met en zonder beperking, heeft zij een plek veroverd binnen het reguliere theateraanbod.

Wat is vrijheid? Compagnie Tiuri, voorheen bekend als Compagnie 21, presenteert Free Birds Fly, een voorstelling die de mens en de samenleving in al hun facetten weerspiegelt. Maker Jordy Dik neemt samen met elf performers het publiek mee op een innerlijke reis, op zoek naar vrijheid – een thema dat steeds urgentere vormen aanneemt in Diks choreografieën. Wat betekent vrijheid eigenlijk? En wanneer ervaren we het? Is vrijheid iets wat extern is, of zit het diep van binnen? Dik verwoordt het als volgt: “Onze vrije stem verlangt naar de wind om haar te dragen – voorbij alle trommelvliezen – diep naar binnen. Zonder angst om niet begrepen te worden. We zijn allemaal op zoek naar licht en stilte, liefde en lucht. Dus we ademen in, springen en vangen de wind met open vleugels.”

Compagnie Tiuri is een professioneel, inclusief danstheatergezelschap dat poëtisch, rauw en menselijk werk presenteert. De harde kern van de groep bestaat uit mensen met een beperking die al jaren worden opgeleid bij Theaterwerkplaats Tiuri. Het gezelschap biedt hen de kans om hun unieke talenten te laten zien en te laten bloeien binnen de professionele danswereld. Door waarachtige ontmoetingen te faciliteren, worden maskers afgezet en vooroordelen weggenomen, waardoor de mens in al zijn diversiteit en kleuren zichtbaar wordt. Met dit in gedachten propageert Compagnie Tiuri een beweging die groter is dan onszelf, waarbij zowel performers als toeschouwers worden samengebracht in een gezamenlijke ervaring.

Ontdek onze voorstellingen onderaan.

Speellijst

27 januari Holland Dance, Theater aan het Spui, Den Haag
28 januari Holland Dance, Theater aan het Spui, Den Haag
9 maart Theater de Bussel, Oosterhout
23 maart De Kring, Roosendaal
29 maart Munttheater, Weert
3 april Stadsgehoorzaal, Kampen
12 april Theater Zuidplein, Rotterdam
18 april Stadsschouwburg Utrecht, Utrecht
26 mei De Nobelaer, Etten-Leur
17 september Theater Bellevue, Amsterdam
19 september Zwolse Theaters, Zwolle
20 september Kielzog, Hoogezand
10 oktober Schouwburg/Concertzaal Tilburg, Tilburg
13 oktober Cultureel Centrum Myllesweerd, Mill
30 oktober Theater aan de schie, Schiedam
1 november Cascade, Hendrik-Ido-Ambacht
10 november Hotel Theater Figi, Zeist
15 november Theater Koningshof, Maassluis
23 november Deventer Schouwburg, Deventer
27 november Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
3 december Chassé Theater, Breda
8 december Stichting DRU Industriepark, Ulft
13 december Schouwburg De Lawei, Drachten