Spring naar content

De tuin der lusten: Unieke samenwerking tussen drie Bredase organisaties

maandag 10 juni 2024

BREDA – Het zestiende-eeuwse meesterwerk De tuin der lusten van Jheronimus Bosch blijft veel mensen tot op de dag van vandaag fascineren. Al eeuwenlang vraagt men zich af waar Bosch zijn inspiratie vandaan haalde en wat de verborgen betekenissen in het schilderij zijn. Nog altijd leidt het beroemde drieluik tot nieuwsgierigheid en spannende theorieën. Nieuwe Veste, Stedelijk Museum Breda en Tiuri bundelen nu hun krachten om dit mysterie op eigentijdse wijze opnieuw tot leven te brengen.

Met dit initiatief creëren de drie Bredase organisaties niet alleen een artistieke brug tussen historische en moderne kunst, maar versterken ze ook de culturele verbinding binnen de regio en bieden ze een vernieuwende manier om het meesterwerk van Bosch te beleven.

De Lusten van Engelbrecht

De vermoedelijke opdrachtgever voor het bijzondere werk is Engelbrecht II van Nassau. Maar waarom gaf hij die opdracht? Met de tentoonstelling De Lusten van Engelbrecht onderzoekt Stedelijk Museum Breda die vraag en de mogelijke link tussen het losbandige leven van Engelbrecht II en de betekenis van De tuin der lusten. Vier spectaculaire interpretaties van hedendaagse kunstenaars prikkelen de verbeelding en werpen een nieuw licht op de eeuwenoude symboliek.

De tentoonstelling is t/m 25 augustus te zien bij Stedelijk Museum Breda. Stedelijk Museum Breda is hét startpunt voor iedereen die ‘de wereld van Breda’ wil ontdekken. De vaste presentaties over de Nassaus en de 19de eeuw en tijdelijke tentoonstellingen over beeldende kunst en erfgoed geven een verrassend beeld van de geschiedenis en de actualiteit.

Voorstelling

Tiuri voegt hier een eigen interpretatie van De tuin der lusten aan toe met een voorstelling. Dit theatergezelschap, waarin ontwikkeling van ongekend talent van jongeren met een beperking centraal staat, neemt het publiek mee op reis langs de drie luiken en de thema’s verleiding, samenzijn, vallen en opstaan.

De voorstelling van Tiuri vindt plaats in de binnentuin van Nieuwe Veste Breda, ontmoetingsplaats voor taal creativiteit en kunst. Nieuwe Veste biedt een inspirerende plek om verhalen te vertellen en presenteert daarom met trots deze unieke interpretatie van De tuin der lusten. De voorstellingen vinden plaats op 21, 22 en 23 juni op verschillende tijden.

Levendige theaterroute

Om de bijzondere samenwerking van deze culturele organisaties te benadrukken, maakt Tiuri zowel een symbolische als fysieke verbinding tussen Stedelijk Museum Breda en Nieuwe Veste. Voorafgaand aan de voorstellingen op zaterdag- en zondagmiddag verandert Tiuri de route tussen de twee locaties in een levendig schouwspel, waardoor het publiek de kans krijgt om de wereld van Bosch mee te beleven. Na een bezoek aan het museum kunnen bezoekers Tiuri volgen naar Nieuwe Veste om daar de voorstelling te bekijken.

Royal Roots

Dit initiatief is onderdeel van Royal Roots, een meerjarig programma over de Bredase Nassaus en het ontstaan van het koningshuis, waarin culturele en economische partners samenwerken. In het programma van 2024 staat De tuin der lusten centraal. Royal Roots is een initiatief van Stedelijk Museum Breda, Gemeente Breda en Breda Marketing, met ondersteuning van Provincie Noord-Brabant.